Bosweliia serrata (kadidlo)

image

Jeho liečivý potenciál využívali aj starí Egypťania, tradičná indická či ajurvédska medicína.

Kadidlovník pílovitý (Boswellia serata) je strom, ktorý síce nevyniká svojim vzhľadom, ale pod jeho kôrou sa ukrýva cenná živica nazývaná kadidlo. Kadidlo (olibanum alebo frankincense) je vonná živica. Používa sa v kombinácii s myrhou a balzamom a pri pálení vydáva korenistú vôňu. Využíva sa často pri rôznych náboženských obradoch aj pri meditáciách.

Svoje neodmysliteľné miesto mala živica kadidlovníka už v staroveku, kedy sa používala na balzamovanie a pri obradoch.

V dnešnej dobe je kadidlovník a kadidlo považované ako výživový doplnok, ktorý pomáha pri rade civilizačných chorôb. Extrakt zo živice kadidlovníka obsahuje mnoho účinných látok ako sú terpény, ale hlavne boswellové kyseliny, ktoré sú známe pre svoje protizápalové a dezinfekčné vlastnosti. Boswellové kyseliny majú porovnateľný efekt s kyselinou acetylsalicylovou v aspiríne, ale nedráždi tráviaci trakt a neriedi krv.

Najdôležitejšou účinnou látkou kadidla je 11-keto kyselina boswellová KBA a AKBA, ktorá inhibuje enzým 5-lipooxygenázu a tým predchádza ochoreniam srdca, mŕtvici, onkologickým ochoreniam a aj Alzheimerovej chorobe.

Mnohé vedecké štúdie sa zameriavajú na možnosť liečenia artritídy a osteoartritídy kyselinou botswellovou. Tá pôsobí v tele podobne, ako nesteroidné antirevmatiká, ale protože neinhibuje produkciu cyklooxygenáze-1 (COX-1), nemá dráždivé a poškodzujúce účinky na sliznice, které spôsobuje dlhodobé užívanie nesteroidných antirevmatík.

Protizápalový účinok kyseliny boswellovej je epigenetický, čo znamená, že kyselina botswelová ovplyvňuje aktiváciu génov, ktoré spôsobujú zápalové procesy.

Kadidlovník pílovitý sa využíva na liečbu artrózy, artritídy a opuchov kĺbov. Potláča zápalové črevné ochorenia a výborne sa osvedčila pri chronických hnačkách. Pomáha na zápaly zubov, koreňov a ďasien.

Znižuje hladinu cholesterolu v krvi a zamedzuje ukladaniu lipidov na steny tepien, čím chráni kardiovaskulárny systém. Boswellia blahodarne pôsobí tiež na astmu. Ukázalo sa, že chráni aj mozgové bunky pred zničením. 

Kyselina boswellová povzbudzuje činnosť lymfatického systému, čo ocenia ženy, ktoré trápi celulitída.

Z kozmetického hľadiska je veľmi dôležitý pozitívny účinok extraktu Boswellie na pleť. Vyhladzuje drobné vrásky, navracia pleti pružnosť a redukuje produkciu kožného mazu.


Bosweliu nájdete va našich unikátnych sprejoch Activ Boswelia spray a Activbody spray.


Zdroje:

  • Simla B. 2005. Phytochemical investigations on Boswellia species. Dissertation. University of Hamburg, Germany. Pp.256
  • Paul M. 2012. Chemotaxonomic investigations on resin of the frankiscense of Boswellia serrata. Dissertation. Saarland University, Germany. Pp. 245
  • Tucker AO. 1986. Frankincense and Myrrh. Economic Botany 40(4):425-433
  • Safayhi H, Mack T, Sabieraj J, Anazodo MI, Subramanian LR, Ammon HP. 1992. Boswellic acids: novel, specific, nonredox inhibitors of 5-lipoxygenase. J Pharmacol Exp Ther 261(3):1143- 1146.
  • Ernst E. 2008. Frankincense: systematic review. BMJ 337:a2813
  • Ammon HP. 2006. Boswellic acids in chronic inflammatory diseases. Planta Med 72(12):1100-1116.
  • Shah BA, Qazi GN, Taneja SC. 2009. Boswellic acids: a group of medicinally important compounds. Nat Prod Rep 26(1):72-89.

Referencie

Lýdia

Chcem sa s vami podeliť o úžasnú skúsenosť s produktami Activstar. Večer ma začali bolieť zuby a mala som aj opuchnuté ďasno,cítila som že tam mám asi nejaký zápal.

Našťastie mám doma Activ Nano sprej, ten som aplikovala priamo na boľavé miesto zvnútra a účinok som pocítila veľmi rýchlo. Posilnila som to aj Boswelia sprejom a neskôr Body sprejom. Do 5 minút po aplikácii Nano spreja zuby prestali bolieť a už pred spánkom som cítila ako sa celé ďasno uvoľňuje. Do rána bolo po opuchu. Odporúčam tieto spreje mať doma ako povinnú výbavu lekárničky.

Používame cookies zo služieb tretích strán na marketingové aktivity a na to, aby sme vám mohli poskytnúť lepší zážitok. Prečítajte si o tom, ako používame súbory cookie a ako ich môžete ovládať kliknutím na „Privacy Preferences“.