Vitamín C

image

Vitamín C je nenahraditeľnou zložkou ľudskej výživy. Plní v organizme veľké množstvo funkcií.

Kyselina L-askorbová, označovaná tiež ako vitamín C, je vo vode rozpustná látka so silnými antioxidačnými účinkami. Vitamín C je známy len necelých 100 rokov, pričom na jeho nedostatok – známy skorbut zomierali ľudia už v praveku.

Väčšina rastlín a živočíchov syntetizuje vitamínu C z glukózy. Človek (rovnako ako ďalší primáti, alebo morča) túto látku nedokážu syntetizovať, pretože im chýba enzým L-gulonolaktonoxidáza. Preto je vitamín C základnou a nevyhnutnou dietetickou zložkou a organizmus je výlučne odkázaný na jeho príjem vo forme potravy (Morrissey, Hill, 2011).

Pri archeologickom výskume z doby kamennej a bronzovej boli na kostrových pozostatkoch pozorované následky skorbutu. Z minulosti sú taktiež známe rôzne prípady námorníkov, pirátov i stroskotancov, ktorí po niekoľkomesačnom nedostatku rastlinnej potravy zomierali po vypadaní zubov, krvácaní, fraktúrach kostí, zhnisaní a rozpade kože.

Je nevyhnutný pre vývin a podporu väzivových tkanív a zohráva významnú úlohu pri tvorbe kostí, liečení rán a zdravých ďasien. Vitamín C má okrem toho mnoho metabolických funkcií v organizme, pričom je dôležitý pre: aktiváciu kyseliny listovej (vitamín B9), premenu cholesterolu na žlčové kyseliny, prispieva k rezorpcii železa (redukuje Fe3+ na Fe2+), medi, niektorých aminokyselín (napr. tryptofán), zúčastňuje sa na tvorbe kolagénu, karnitínu, dopamínu, niektorých neurotransmiterov (napr. serotonín), je dôležitým kofaktorom hydroláz prolínu a lyzínu. Prispieva k ochrane organizmu pred záťažou ťažkými kovmi (Iqbal et al., 2004), fagocytické funkcie leukocytov, steroidných hormónov v nadobličkách, reguláciu krvného tlaku, stimuláciu určitých enzýmov (Walingo, 2005), obnovu vitamínu E (Morrissey, Hill, 2004). 

Vitamín C patrí vďaka svojim vlastnostiam medzi veľmi účinné antioxidanty. Chráni bunky před oxidačným stresom a zároveň umožňuje regeneráciu iných antioxidantov (napríklad vitamínu E) Môže pôsobiť ako antikarcinogén a znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb (Šlosár, Čekey, 2008).


ACTIV C spray od firmy Activstar sú v dvoch variantoch a to v dvoch sviežich vôňach – citrus a citrónová tráva.


Mnohé štúdie dokazujú, že vitamín C môže pomáhať predchádzať rakovine inhibíciou tvorby nitrózozlúčenín v žalúdku a stimulovaním imunitného systému. Prísun dostatočného množstva vitamínu C pôsobí proti baktérii Helicobacter pylori, ktorá je považovaná za významný rizikový faktor pri vzniku rakoviny žalúdka. Vitamín C chráni organizmus proti látkam, ktoré znečisťujú prostredie, ako napríklad oxid uhoľnatý, hydrokarbóny, pesticídy a ťažké kovy. Ochrana proti týmto nebezpečným látkam spočíva v stimulácii enzýmov v pečeni, ktoré detoxifikujú organizmus.

Vitamín C taktiež pomáha chrániť organizmus obmedzením tvorby nitrózamínov – rakovinotvorných látok, ktoré pochádzajú z dusičnanov obsiahnutých v mnohých potravinových zdrojoch (Iqbal et al., 2004).

C má dôležitú úlohu v imunitnom systéme, stimuluje leukocyty k zvýšenej degradácii baktérii a vylučovaniu protilátok, podporuje syntézu interferónu, zvyšuje odolnosť organizmu proti chladu. V neposlednom rade sa vitamín C ako dôležitý faktor zúčastňuje prevencie a boja proti vírusovým a bakteriálnym infekciám (najmä proti chorobám dýchacích ciest a prechladnutiu). Bolo dokázané, že až 5-násobne zvyšuje vstrebateľnosť železa z potravy a pôsobí tak preventívne proti chudokrvnosti z nedostatku železa (Keresteš a kol., 2011).

Pri nedostatku vitamínu C sa stráca pružnosť ciev, objaví sa krvácanie do kože, slizníc, kĺbov, pod okosticu. Dojčatá a malé deti sú nekľudné, objaví sa u nich anémia, porucha osifikácie a stav podobný krivici, ako pri nedostatku vitamínu D (tzv. hemorhagická rachitída). Nedostatok vitamínu C vedie k zoslabeniu kolagénových štruktúr. S nízkym prísunom vitamínu C je taktiež spojené zvýšené riziko vzniku chronických ochorení, ako sú napríklad koronárne srdcové ochorenia, rakovina či šedý zákal. Nedostatok vitamínu C sa prejavuje krvácaním z ďasien, únavou, náchylnosťou k chorobám a srdečnými problémami. Pri deficite vitamínu C dochádza k zvýšenému výskytu infekcií, alergií, nádchy či spomalenému hojeniu rán.

Predávkovanie týmto dôležitým vitamínom prakticky nie je možné, pretože nadbytočné množstvo dokáže telo bez problémov vylúčiť. Denná odporúčaná potreba vitamínu C je na úrovni 200 mg/osobu/deň. Zvýšené dávky vitamínu C by mali podľa autorov užívať predčasne narodení novorodenci, osoby pracujúce v infekčnom, alebo stresovom prostredí a fajčiari.


Activ c anti age nápoj Acerola, kolagén a kyselina hyarulonová.


Viac ako 80% príjmu vitamínu C pochádza z ovocia a zeleniny a minoritný podiel je obsiahnutý v mäse, vajciach a mliečnych produktoch Morrissey a Hill (2011). Medzi bohaté zdroje vitamínu C patria čierne ríbezle, paprika, chren, kel ružičkový, kel kučeravý, brokolica, kiwi, karfiol, kaleráb, jahody, kapusta červená, citrón, pomaranč, jablká, hrušky, kel hlávkový, kapusta biela a v neposlednom rade šípky, arónia či rakytník. Zo živočíšnych produktov podľa autorov najviac vitamínu C obsahuje mlieko. 

Obsah vitamínu C v ovocí a zelenine je veľmi variabilný a závisí od viacerých faktorov (odroda, klimatické podmienky, výživa a hnojenie, stupeň zrelosti, skladovanie, kuchynská úprava a spracovanie zeleniny a ovocia). Okrem toho je vitamín C najmenej stabilný a najcitlivejší zo všetkých vitamínov a je využívaný ako indikátor stupňa zmien následkom spracovania rastlinných produktov. K jeho stratám dochádza najmä pri skladovaní, kuchynskom, ale aj priemyselnom spracovaní, pričom najvýznamnejšie sú straty výluhom (blanšírovanie, varenie, konzervovanie) a straty oxidáciou. Najmenšie straty môžeme dosiahnuť pomocou vysoko tepelnej krátkodobej sterilizácie. Vitamín C je najstabilnejší pri zmrazovaní a mraziarenskom skladovaní.“(ŠLOSÁR, 2013)."

Možností ako suplementovať vitamín C je viacero. Na trhu je množstvo prípravkov obsahujúcich vitamín C samostatne, alebo v multivitamínových zmesiach. Keď však vychádzame z priemernej potreby, šumivé tabletky, alebo iné farmaceutické tablety či tobolky ich obsahujú zbytočne veľké množstvá, ktoré sú prakticky nevyužiteľné (vylúčia sa močom) a preto aj fyziologicky a ekonomicky zbytočné.


Activstar uviedol na trh aj iné spreje. Získaj viac informácií


Literárne zdroje:

  • IQBAL, K., KHAN, A., KHAN KHATTAK, M. A. 2004. Biological Significance of Acid Ascorbic Acid (Vitamin C) in Human Health – A Review. Pakistan Journal of Nutrition. 2004, roč. 3, č. 1, s. 5-13. ISSN 1680-5194.
  • KERESTEŠ, J. et al. 2011. Zdravie a výživa ľudí. Vydavateľstvo Bratislava : CAD Press, 2011. 1037 s. ISBN 978-80-88969-57-0. 126 Slovak Journal of Health Sciences 2013, roč. 4, č. 1
  • MORRISSEY, P. A., HILL, T. R. 2011. Vitamins ?Vitamin C. Encyclopaedia of Dairy Sciences. 2. vydanie. Vydavateľstvo Salt Lake City : Academic Press Ltd. s. 667-674. ISBN: 978-0-12-374407-4.
  • ŠLOSÁR, M. 2011. Odroda ako faktor ovplyvňujúci kvalitu zeleniny. Zahradnictví. 2011, roč. 15, č. 2, s. 30-31. ISSN 1213-7596.
  • ŠLOSÁR, M., ČEKEY, N. 2008. Hlúbová zelenina – významná súčasť výživy človeka. Zahradnictví. 2008, roč. 12, č. 8, s. 16-17. ISSN 1213-7596.
  • ŠLOSÁR, M. Slovak Journal of Health Sciences 2013, roč. 4, č. 1
  • WALINGO, K. M. 2005. Role of vitamin C (ascorbic acid) on human health – a review. African Journal of Food Agriculture Nutrition and Development. 2005, roč. 5, č. 1. ISSN 1684-5378.

Referencie

Danica -Brezová p Bradlom

Pri spoznaní firmy Activstar sa mi naskytla možnosť zmerat hodnoty vitamínov a minerálov v tele. Mala som asi dvadsať políčok v žltom a šesť v červenom políčku. Zarazilo ma že mám taký zlý kardiovaskularny systém ,síce búšilo mi srdce ale nevenovala som tomu pozornosť, pri zakúpení svojho KA spravila som si analýzu znova a rozhodla som sa to upraviť našimi produktami Activ cell, resvervatrol, neskôr i Activ No drink a sprej , Activ C anti age  pijem každý deň . Upravil sa mi tlak, búšenie srdca,závrate hlavy,malátnosť. Produkty užívam od roku 2019 až doteraz 2022 a pokračujem Moje výsledky na KA prvé meranie a posledné meranie.

Používame cookies zo služieb tretích strán na marketingové aktivity a na to, aby sme vám mohli poskytnúť lepší zážitok. Prečítajte si o tom, ako používame súbory cookie a ako ich môžete ovládať kliknutím na „Privacy Preferences“.